Checklist "met je hond naar het buitenland"
Andere parasieten
Houdt rekening met de besmettingskans van parasieten in het land van bestemming. Denk aan zandvliegen en muggen die hart- en longworm kunnen overdragen als je naar het Zuiden van Frankrijk gaat. Er zijn preventieve middelen en ontwormingen hiervoor beschikbaar bij jouw dierenarts. Vraag op tijd raad aan je dierenarts!
Europees Paspoort
Wij hebben ook ons paspoort nodig als we naar het buitenland gaan en dit geldt ook voor onze honden. Vergeet zeker het europees paspoort van je hond niet (blauw boekje). Hierin staat o.a. de chipnummer, naam, adres en vaccinatiestatus van jouw hond.
Vaccinatiestatus in orde
Zorg dat de vaccinatiestatus in orde is. Reis je buiten de landsgrens België is het verplicht dat je hond tegen rabiës (=hondsdolheid) is gevaccineerd. Dit kun je zelf nakijken in het paspoort. In een Belgisch paspoort is dit te vinden op pag. Heeft je hond nog nooit een rabiësvaccin gehad of is het verlopen, houdt er dan rekening mee dat dit vaccin 21 dagen inwerktijd nodig heeft. Vertrek je bvb op 1 juli, dan moet het rabiësvaccin gegeven zijn geweest ten laatste 10 juni. Vraag aan je dierenarts of de overige vaccins nog in orde zijn en of er nog extra vaccins nodig zijn voor het land van bestemming.
Regels in land van bestemming
Zoek altijd op welke regels er gelden in het land van bestemming. Gaande van regels die gelden tot het betreden van dit land met je hond, tot transport en openbare plaatsen. Voor het betreden van een land denk ik dan aan een gezondheidsattest en ontworming van de dierenarts vlak voor een vertrek naar Engeland. Of een muilkorfplicht in bepaalde landen.
(later hierover meer specifieke info per land)
Let op! Het dragen van de muilkorf moet op voorhand getraind worden bij elke hond! Gebruik een muilkorf (links op foto) en geen muilband (rechts op foto). Met zowel een muilkorf als muilband kan je hond niet bijten. Maar de muilband hindert het hijgen wat oncomfortabel is om langere tijd te dragen. Hijgen is namelijk belangrijk voor onze honden om warmte te verliezen, want zij kunnen niet zweten zoals wij mensen. De muilband wordt vooral bij de dierenarts kortstondig gebruikt tijdens onderzoek wanneer de hond agressief gedrag laat zien en de veiligheid van dierenarts en/of eigenaar in het gedrang komt.
Deze kennis is gegeven door Melissa van Mierra - Sensitieve begeleiding voor Mens & Hond. Meer weten waarmee ze jou kan helpen? Ga naar haar pagina met meer info!
Mierra – Sensitieve begeleiding voor Mens & Hond
Lees meer over
Halsband of tuig?
Lees meer
#

Checklist "met je hond op reis"
Lees meer
#

Checklist "je hond naar het hondenhotel"
Lees meer
#

Uitgelichte artikelen